Utama Aktiviti Jabatan Pekerja digalakkan menyertai Kesatuan Sekerja

Pekerja digalakkan menyertai Kesatuan Sekerja

217
0
KAMAL Pardi (kanan) melihat seorang belia Orang Asli mengisi borang untuk menyertai Askar Wataniah di Pos Brooke, Gua Musang, Kelantan. - GAMBAR OLEH AIMUNI TUAN LAH / UTUSAN
KAMAL Pardi (kanan) melihat seorang belia Orang Asli mengisi borang untuk menyertai Askar Wataniah di Pos Brooke, Gua Musang, Kelantan. - GAMBAR OLEH AIMUNI TUAN LAH / UTUSAN

GUA MUSANG, 15 Julai 2023 – Jabatan Hal Ehwal Kesatuan Sekerja (JHEKS) menyarankan golongan belia masyarakat Orang Asli yang tidak mempunyai pekerjaan menyertai Askar Wataniah.

Pengarahnya, Encik Kamal Pardi berkata, saranan itu adalah berasas selepas pihaknya melihat kebolehan yang ada pada belia Orang Asli

“Ini merupakan permulaan baik untuk meneruskan kerjaya mereka pada masa akan datang.

“Jadi inilah yang kami harapkan supaya dapat memberi faedah kepada masyarakat Orang Asli di kawasan ini dan masyarakat sekitar,” katanya selepas merasmikan Program Tanggungjawab Sosial (CSR) JHEKS bersama masyarakat Orang Asli di Pos Brooke di sini, semalam.

Dalam perkembangan lain, Kamal memberitahu, sehingga kini sebanyak 760 buah kesatuan atau 960,000 pekerja di negara ini mendaftar sebagai ahli kesatuan sekerja.

Katanya, pekerja digalakkan menyertai kesatuan sekerja kerana ia bertindak sebagai perunding antara pekerja dan majikan terutama melibatkan kebajikan serta faedah yang lebih banyak kepada pekerja.

“Kita dapati keahlian kesatuan sekerja di negara kita masih belum mencapai tahap yang kita harapkan kerana jumlah itu tidak sampai satu juta orang pada masa ini.

“Saya harapkan pekerja di negara ini menyertai kesatuan sekerja dan bergerak sebagai kumpulan yang membantu majikan serta bukannya golongan pendesak,” ujarnya.

Sementara itu, Ketua Penghulu Orang Asli Kelantan, Bidi Ronggeng menyambut baik program yang memberi peluang pekerjaan kepada Orang Asli.

“Ramai anak Orang Asli tidak tahu sebenarnya ke mana arah tuju mereka selepas tamat tingkatan lima. Sebenarnya ramai masih belum ada kerja lagi dan adanya peluang seperti ini memberi ruang kepada mereka bertanya sendiri  bidang yang mereka ingin ceburi.

“Saya harap program seperti ini akan diteruskan pada masa akan datang untuk membantu masyarakat Orang Asli ke arah yang lebih baik lagilah,” katanya.

SUMBERUtusan Malaysia
Artikel sebelum iniSesi Libat Urus Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Kesatuan Sekerja bersama Petroliam Nasional Berhad berkaitan Pindaan Akta Kesatuan Sekerja 1959
Artikel seterusnyaBengkel Pemantapan Penggunaan Electronic Trade Union Information System (e-TUIS) di JHEKS Sabah
Jawatankuasa Pembangunan Laman Web Rasmi Jabatan Hal Ehwal Kesatuan Sekerja (JHEKS)

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini