Utama Aktiviti Jabatan Keanggotaan Kesatuan Sekerja kini mencecah 1 juta; Capai lebih awal dari Sasaran...

Keanggotaan Kesatuan Sekerja kini mencecah 1 juta; Capai lebih awal dari Sasaran tahun 2025

52
0

PUTRAJAYA, 14 November – Sasaran sejuta keanggotaan kesatuan sekerja menjelang 2025 telah dicapai lebih awal apabila keanggotaan melebihi sejuta telah direkodkan setakat 30 Oktober lalu, kata Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar.

“Pencapaian ini suatu yang membanggakan khususnya bagi pihak kementerian yang mengharapkan lebih ramai pekerja menganggotai kesatuan sekerja,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Perhimpunan Kesatuan Sekerja Peringkat Kebangsaan 2023 di sini hari ini.

Kesatuan sekerja merupakan badan yang mempromosikan hak pekerja dan meningkatkan kesedaran dalam kalangan majikan mengenai hak asasi pekerja.

Beliau berkata, jumlah itu perlu ditingkatkan bagi memastikan nisbah keanggotaan kesatuan sekerja adalah separuh daripada jumlah keseluruhan pekerja di negara ini.

“Kita ada 16 juta pekerja. Kalau capai nisbah separuh daripada jumlah keseluruhan, ini adalah suatu nisbah cukup memberangsangkan,” katanya.

Dalam isu lain, Sivakumar berkata, mana-mana pekerja yang diberhentikan atau terjejas kerja susulan gerakan memboikot produk yang dikaitkan dengan Israel boleh membuat aduan kepada Kementerian Sumber Manusia (KSM).

“Mereka (pekerja) memang mempunyai hak untuk membuat aduan kepada kementerian. Kita (KSM) akan lihat perkara ini untuk tindakan yang perlu diambil,” katanya menambah setakat ini KSM tidak menerima sebarang laporan berhubung perkara itu. – BERNAMA

Artikel sebelum iniProgram Kesedaran Berkesatuan di Politeknik Kuala Terengganu
Artikel seterusnyaPersidangan Pegawai Kanan JHEKS Tahun 2023
Jawatankuasa Pembangunan Laman Web Rasmi Jabatan Hal Ehwal Kesatuan Sekerja (JHEKS)

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini